Пензионерите од Ѓорче Петров имаа успешен настап на традиционалната 15-та по ред ревија на музика, песни и ора која се одржа во Дом на АРМ во Скопје во организација на Сојузот на здружение на пензионерите на РМ. Во конкуренција од 33 здруженија и преку 600 учесници од сите градови во Р.Македонија, настапот на ѓорчепетровци остави најголем впечаток. Ѓорчепетровци ги афирмираше фолклорните вредности на нашиот културен идентитет и македонската  традиција од Егејскиот дел на Македонија.

СЕ ПОВИКАУВААТ ГРАЃАНИТЕ НА ОПШТУИНА ЃОРЧЕ ПЕТРОВ ДА ГИ ИСКОРИСТАТ ПРЕДВИДЕНИТЕ ТЕРМИНИ 30 ЈУНИ И 1 ЈУЛИ ЗА РАСЧИСТУВАЊЕ НА СВОИТЕ ДОМОВИ И ДВОРОВИ ОД КАБАСТ ОТПАД КОЈ ЌЕ БИДЕ ПОДИГНАТ ОД ЈП КУМУНАЛНА ХИГИЕНА И ЕКИПИ ОД ОПШТИНА ЃОРЧЕ ПЕТРОВ. ОТПАДОТ ТРЕБА ДА СЕ ИЗНЕСЕ ОД 7 ДО 9,30 ЧАСОТ НА ПОГОЛЕМИТЕ УЛИЦИ И ДО НАЈБЛИСКИТЕ  КОНТЕЈНЕРИ. РЕОН ЕДЕН НА 30 ЈУНИ 2017 ГОДИНА: УРБАНА ЗАЕДНИЦА ХРОМ, ДЕЛОВИ ОД УРБАНИТЕ ЗАЕДНИЦИ МИРЧЕ АЦЕВ И ЃОРЧЕ ПЕТРОВ, ДЕКСИОН И ДЕЛОТ НАД ПРУГАТА ВО ДЕКСИОН. РЕОН ДВА 1ЈУЛИ 2017 ГОДИНА:РЕОНСКИ ЦЕНТАР ОКОЛУ ПАРКОТ, ПАЗАЕРОТ, ПОЛИКЛИНИКАТА И ЦРКВАТА . ДЕЛ ОД УРБАНИТЕ ЗАЕДНИЦИ МИРЧЕ АЦЕВ И ЃОРЧЕ ПЕТРОВ НАД УЛИЦАТА ЃОРЧЕ ПЕТРОВ ДО УЛИЦАТА АРСЕНИЈЕ ЈОВКОВ И УРБАНА ЗАЕДНИЦА ДАМЕ ГРУЕВ. ВО РУРАРНИОТ ДЕЛ ИСТО ТАКА НА ОЗНАЧЕНИ МЕСТА ЌЕ СЕ ОДЛАГА КАБАСТ ОТПАД ВО САБОТА НА 1 ЈУЛИ. 

Денес, во реонскиот парк во општината Ѓорче Петров со полагање свежо цвеќе и краток рецитал одбележани беа 96 години од смртта на големиот македонски револуционер, Ѓорче Петров. Градоначалникот Сокол Митровски ,Претседателот и членови на советот на општината, делегации на Здружението на борците на Ѓорче Петров , делегации од политички партии, и бројни почитувачи на неговото дело,  се поклонија и положија цвеќе пред неговиот споменик во паркот во Ѓорче Петров.

Општината Ѓорче Петров и невладината „Kорени“ од 27 до 30 јуни 2017 година ги организираат „Деновите за англиски камп“ во ООУ„ Тихомир Милошевски . Ваков вид на дополнителен наставен процес (камп), за прв пат се одржува во општината, а во него учество ќе земат повеќе од 60 ученици од сите основни училишта во Ѓорче Петров кој во овие 4 дена од 09 до 12 часот, на интересен начин ќе го надградуваат своето знаење на англискиот јазик.

Фудбалскиот клуб „Македонија Ѓорче Петров “  ќе добие 490.000 денари како поддршка од Општината Ѓорче Петров за покривање на трошоците за котизација за натпреварување во Втората фудбалска лига. Претседателот Гоце Петрески  на 67-та седница, ова прашање го стави како прва точка од дневниот ред која беше едногласно донесена од членовите на советот на општината.