По пожарот кој се случи во неделата, вечерта околу 22 часот (12.02.2017), во влезот на зградата бр.40 /4 на ул. Лука Геров во населбата Даме Груев , општинарите излегоа на терен со свои екипи во расчистување на опожарените станови, а градоначалникот Митровски во својот кабинет прими претставници од оштетените станари од зградата, кои побараа општината да им помогне во рамките на своите можности со бојадисување на главниот влез, промена на стаклата во влезот, чистење и санација на фасадата на зградата и други поситни интевенции.

Поволните временски услови придонесоа стотици гости од целата скопска околија да присуствуваат на централната  прослава на верскиот празник Св.Трифун во селото Кучково, општина Ѓорче Петров. На овој ден се реже лозјето и се попрскува со осветена вода, во која има лозови гранчиња. По повод празникот, свештеници од МПЦ, Скопска Епархија, одржаа свечена служба и ги зарежаа лозите во манастирот посветен на заштитникот на лозјата и овошките  св.Трифун кој живеел во првата половина од третиот век.

Во рамки на Развојниот план и Годишната програма на градинката „Росица“, воспитувачите и стручниот кадар викендов (10-12 февруари 2017 ) во Охрид реализираа семинар  на тема „Децата и насилството.  На обуката беа опфатени темите : Стресот во модерното секојдневие, Начини на справување со стресот, а беа организирани и психолошки работилници за подобрување на комуникацијата, разбирањето и соработката со содржина : Плетенка , Двосмислени слики, Сртање по налог, Цртање на невиденото, Ланец на движења.

Општината Ѓорче Петров традиционално учествуваше на 11 хуманитарната манифестација „Слатка мистерија “што се одржа во хотел „Континентал“ чијшто домаќин годинава беше општината Гази Баба. Во категорија на аматерки нашата преставничка Катерина Блажевиќ, ја освои втората награда со својата креација „Ајфелова кула“, а пак пекарско-слаткарската фирма со долгогодишна традиција „Специјал“ од Ѓорче Петров се претстави со „Грбот на општината Ѓорче Петров“.

Министерот за труд и социјална политика, Ибрахим Ибрахими и градоначалникот на општината Ѓорче Петров ги посетија новите простории на објектот „Детелинка“ кој е дел од ЈОУДГ „Росица“  на Општина Ѓорче Петров.  Изградениот дел на објектот „Детелинка“  располага со една занимална , ходник опремен со гардеробери за деца, санитарна просторија за деца опремена со четири мијалници и две тоалетни шолји.