По повод патрониот празник на ООУ„Tихомир Милошевски“, денес во Спортската сала „Христо Батанџиев“ се одржа свечена приредба. Пред присутните се обрати директорот на училиштето, Анета Божиновска, која искажа задоволство од постигнатите резултати во тековната учебна година. Оваа учебна година нашите наставници и ученици со резултатите што ги постигнаа на локално, регионално и државно ниво, како и успешно реализираните проектни активности докажаа дека заслужено се наоѓаме меѓу најдобрите училишта во Република Македонија, рече Божиновска.

Во организација на општина Ѓорче Петров, а во соработка со сите основни училишта и градинката „Росица“ во петок, 31 март во реонскиот парк во општината ќе се одржи манифестацијата Априлијада – Ден на шегата. По повод овој настан организирано е дефиле под маски кое ќе го реализираат учениците од сите основни училишта во општината како и дел од децата од градинката „Росица“. Дефилето под маски ќе започне во 12 часот каде децата ќе изведат музички точки од детскиот фестивал „Соната“. Секое училиште ќе ги претстави своите најуспешни и најкреативни маски, а комисијата составена од преставници од училиштата ќе ги избере најдобрите маски кои ќе добијат награди и пофалници за најдобра маска. Први април е датумот кога се одбележува Светскиот ден на шегата, но сè уште не се знае зошто овој ден станал “народен празник”. Некои веруваат дека се појавил кон крајот на средниот век во Европа и првичниот назив бил „Ден на сите луѓе”. Англичаните сметаат дека е преземен од Швајцарија и е поврзан со пролетните денови. Некои пак тврдат дека корените на Денот на шегата се од Стариот Рим додека некои истражувања покажаа дека празникот за прв пат се појавил во 16 век во Франција. Како и да е, во многу земји во светот се одбележува на различни начини, а во Сан Диего постои и Музеј на шегата во кој се објавени најдобрите шеги објавени во англосаксонските медиуми. Во секој случај, одбележувањето на овој ден е исто, принципот е речиси ист - сите треба да  се шегуваат.

По повод патронатот ООУ„Тихомир Милошевски“, организираше литературно читање на тема „Квалитетно знаење –пат кон иднината’’ и ликовна колонија. На предвидените настани учествуваа и ученици од сите општински основни училишта, дечиња од градинката ‘’Росица’’ и гости- ученици од ДСУ „Кочо Рацин“. Сите учесници на двата настани кои се одржаа на 27 и 28 март 2017 година добија пофалници и благодарници за учеството.

По покана на градоначалникот Карол Јанаш, делегација од општината Ѓорче Петров предводена од градоначалникот Сокол Митровски, веќе втор ден престојува во општина Поважска Бистрица, Р. Словачка. Повод на посетата е потпишување на договорот за збратимување помеѓу двете општини. За време на посетата делегацијата ја посети детската градинка „Железничка“ и основното училиште „Словачки партизани“ воедно запознавајќи се со системот на работа во предшколските установи и училиштата.

Ученици од ООУ „Тихомир Милошевски“ ја посетија противпожарната единица во општината Ѓорче Петров и на лице место имаа можност да се запознаат со работата на пожарникарите, го разгледуваа возниот парк со кој располага единицата и им беа објаснети постапките во случај на пожар и други елементарни непогоди.