Денес, 21.04.2017 год. , под покровителство на Општина Ѓорче Петров, во спортската сала Христо Батанџиев во ООУ Тихомир Милошевски се одржаа финалните натпревари од општинската училишна лига во мал фудбал. Победник во училишната лига во мал фудбал е екипата на ООУ Ѓорче Петров, второто место ѝ припадна на екипата на ООУ Димитар Поп Георгиев - Беровски, а третото место го освои екипата на ООУ Страшо Пинџур.

 Започна дератизацијата во Општина Ѓорче Петров. Превземните активности се со цел да се уништат глодарите. Со дератизацијата се опфатени 3804 шахти но и основните училиштата. Покрај општинските инспектори во реализација на дератизацијата беа ангажирани и лица од Ј.П. Водовод и канализација со чија помош се лоцираат сите шахти на територијата на општината и истите се отвараат од вработените во јавното претпријатие.

Во рамките на Проектот за родова еднаквост на општина Ѓорче Петров и Националниот Совет за Родова Рамноправност,  ќе се спроведе анкета на граѓанките на општина Ѓорче Петров со цел собирање податоци за потребите на жените во општината.
Анкетирањето ќе се спроведе на 25 април (вторник) на следниве пунктови:

Кики Маркет    во периодот од 9.00-11.00 часот
ООУ Страшо Пинџур во периодот од 12.00-13.00 часот
Тинекс маркет ЃП   во периодот од 14.00-16.00 часот

На секој од овие пунктови ќе има листови на кои граѓанките анонимно ќе можат да се изјаснат, со цел Општината да се запознае со нивните потреби, како и проблемите со кои тие се соочуваат.

Денес, во Центарот за култура во општината Ѓорче Петров се одржа премиерата на  театарската престава „Зелена планета “ наменета за деца од прво до трето одделение од сите шест основни училишта во општината. Децата кои што ја проследија оваа едукативна претстава научија што е рециклирање, каква е разликата меѓу отпад и ѓубре, како да се реупотреби отпадот и  како од мали нозе да ја чуваат својата околина, а со тоа и нашата планета Земја.    Преку претставата, на децата им беа пренесени пораки за значењето на селектирање и третман на различен вид отпад, почнувајќи од хартија, пластика, стакло, лимена амбалажа, па сѐ до електронски отпад.

Кој ако не најмладите со топли насмевки ќе ги придобијат возрасните и тоа токму за најголемиот христијански празник – Велигден. Група дечиња од градинката „Росица“  заедно со директорката, г-ѓа Ана Серафимовска и нивниот воспитувачки кадар го посетија градоначалникот Сокол Митровски  и му подарија велигденски јајца, изработени од вештите раце на дечињата и вработените. „Денес меѓу мене се оние на кои  најмногу им се радуваме и ги сакаме, нашата иднина, дечињата од градинката.